experimentální bonus - odbarvení

Veronika Hanušová , 06. 02. 2020

Dobrý den, při řešení experimentální úlohy jsem narazila na "problém", díky němuž jsem musela pokus opakovat: Po té, co jsem uvařila vývar ze zelí, nechala jsem jej přibližně 4 hodiny na vypnutém sporáku v hrnci bez pokličky. K pokusu jsem se následně po několika hodinách vrátila, abych vývar použila do vzorků k titraci. Při provádění experimentu jsem se snažila určit pH roztoku podle přiloženého schématu, nicméně v rozmezí pH přibližně 5,5 - 8 došlo k odbarvení roztoku. V odborné literatuře jsem nalezla informaci, že se anthokyany přeměňují na bezbarvou formu díky oxidaci. Provedla jsem tedy pokus znovu, tentokrát již bezprostředně po uvaření vývaru. Tentokrát k odbarvení nedošlo. Chtěla bych se tedy zeptat, zdali skutečně došlo k vytvoření bezbarvé formy díky oxidaci vývaru ze zelí? Děkuji Veronika Hanušová